Енриа: Внезапна промяна в лихвите или увеличение в спредовете ще е удар за банките

Андреа Енриа, председател на надзорния съвет на ЕЦБ

19:00 | 9 ноември 2021
Обновен: 20:08 | 9 ноември 2021
Преводач: Мария Попова

Споменахте повишаване на лихвите. Пазарите включват в оценките си евентуално повишаване на лихвите през следващата седмица. ЕЦБ дава солиден отпор на тази идея като казва, че нужните условия все още не са налице и това няма да стане. Пазарът е убеден точно в обратното, поне за сега. Как се отразява това на дискусията за банките, защото те определено са за това. Те вече усещат промяна в средата, а тя се променя в наша полза. Как гледате на това като регулатор?

Първо, до към средата на 2020, ниските лихвени проценти бяха позитив за банките. Позитивният ефект върху обема на заемите доста добре компенсира негативния ефект върху маржовете.

Вярно е, че през последния период ефектът на маржовете преобладаваше, тоест ефектът беше негативен за маржовете на банките, но това ще остане така за известно време.

Затова и преди малко казах, че банките следва да се фокусират над оптимизацията на разходите си, над промяна на бизнес модела, а може би и да помислят за консолидация, за да се опитат изградят устойчивост в бизнес модела си, а не да чакат нещо свише, което би могло да им помогне.

Знам, че до края на годината има още два месеца и могат да се случат много неща, но като цяло, тази година нямаше скандали. Това е  висока оценка за надзора, но когато разглеждате общата картина, има ли зони с червени флагчета? Нещо, което може да се обърка в близко бъдеще? Дали заемите не са такава зона за банките?

Не бих казал, че отсъствието на скандали е успех на надзора. Смятам, че това наистина е отговорност на банкерите, на управителите и зависи от културата в банките.

През последните години имаше доста скандали и смятам, че банкерите трябва да се отнасят сериозно към това и да променят културата – от самия връх, до управителния съвет и средния мениджмънт.

Понякога трябва да се направи повече, да се коригира и повиши културата във всички области – в управлението, в бизнес контактите. Така че, има какво още да се желае.

Но, например, ако прочетете доклада на Credit Suisse относно Archegos, а аз мисля, че това е много откровен доклад, ще видите, че бизнесът и конкурентната позиция на банките надделяват над вътрешния надзор.

За мен това е обезпокоително. Но вие сте права – в настоящия момент има известна несигурност в някои сегменти на финансовите пазари – висока задлъжнялост, висока концентрация, непрозрачни продукти.

Ако има внезапна промяна в лихвените проценти или увеличение в спредовете, това може да е тежък удар за банките.  Затова е важно в този момент, те да се фокусират на контрола на риска.