Каква регулация е нужна за Facebook, част 1

Наоми Никс, Bloomberg, Адам Ковачевич, основател на Камарата на прогреса

13:19 | 27 октомври 2021
Обновен: 13:43 | 27 октомври 2021
Преводач: Петя Кушева

Наоми Никс, Bloomberg: От доста време Facebook рекламира силата на своя изкуствен интелект за откриване на реч на омразата и автоматично сваляне на част от нея.

Facebook публикува редовно статистика, според която „повече от 90 процента от речта на омразата, срещу която предприемаме действия, е засечена от вътрешните ни системи, преди потребителят да го съобщи на компанията.“

Това, което никога не са уточнявали, е каква е общия обем на речта на омразата на платформата, срещу която се предприемат или не действия?

Това, което предполагат някои от документите, е че Facebook предприема действия само за по-малко от 5 процента.

И така виждаме просто различни статистики. Тези, разкрити от документите, със сигурност са много по-страшни.

Адам Ковачевич, основател на Камарата на прогреса: Работил съм във фирмата и знам че компанията, в която работех, едва ли ще хареса идеята да се публикуват вътрешните й документи.

От друга страна смятам, че да се погледнете в огледалото, каквото правят тези документи, е болезнено, но може да бъде полезно упражнение и може да направи компанията по-добра.

Facebook е голяма, важна глобална услуга и играе наистина сериозна роля в живота на потребителите си.

Въпросът как се справя със съдържанието и други е от обществено значение. Но трябва да се отнасяме добре към разкритията на документите за Facebook и докладваните нюанси, защото едно от нещата, което преминава през документите е, че компанията се опитва да балансира конкуриращи се ценности.