Гаспар от МВФ: Несигурността е свързана с пандемията

Виктор Гаспар, фискален директор на МВФ

07:08 | 16 октомври 2021
Преводач: Мария Попова

Да поговорим за един наболял проблем. Знам, че вие не говорите от името на управляващия директор, което би било неуместно. Във вашия доклад говорите за „укрепване на несигурността“ в рамките на фискалните процеси. Темата на вашата докторантура е истинността на данните. Как МВФ, с помощта на вашия отдел доказва това укрепване на несигурността?

Истинността на данните и на анализа им са категорично жизнено важни за нас.

Горд съм с колегите си от фискалния отдел, че разполагаме с много устойчив процес, който гарантира истинността на данните и достоверността на анализите ни.

Той включва както нашия отдел, така и други отдели, които в процеса на разглеждане проверяват нашите данни, проверяват прогнозите ни, проверяват анализите ни.

Смятам, че имаме един от най-стриктните  процеси на проверки в света и винаги се стремим да го подобрим.

Например, службата за независима оценка разглежда начина, по който провеждаме работата си, прави препоръки, адресирани до управата и те се анализират от съвета и ние непрекъснато напредваме в методите, по които извеждаме данните и правим анализите си.

Водихме разгорещен разговор с Адам Поусен от Peterson Institute относно опасенията ни от инфлацията и това ни отведе до фискалните проблеми в баланса. Възможна ли е нормална дискусия за инфлацията, предвид раздутите баланси заради тази ужасна пандемия?

Несигурността, пред която сме изправени е свързана именно с пандемията.

Фактът, че налице са размествания в баланса между предлагане и търсене, създава трудности в конкретни сектори и цените скачат.

Това може да продължи известно време, докато икономиката отново се балансира и успее да премине към отново към растеж.