Коен от Sullivan & Cromwell: Трябва ни регулаторен подход към крипто валутите

Роджин Коен, старши председател, Sullivan & Cromwell

13:30 | 14 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

Да започнем от новия пост на Ренди Куоръл, учреден по Закона Дод-Франк. Той е първият, който заема тази длъжност. Каква е тя и какво ни е нужно като страна и банкова система с тази смяна?

Имаме нужда най-вече от най-спешно решение за конкретно тази длъжност.

Причината е ясна – докато не бъде заета, а председателят Пауъл бе много ясен по въпроса, регулаторите няма да успеят да вземат решения по редица важни, дори системни проблеми, пред които се изправя Фед.

Например ни трябва модернизация на Закона за обществените инвестиции. Трябват ни окончателни капиталови правила по Базел III. Трябва да бъде поставено началото  на реален дебат за дигиталните валути на централните банки. Трябват ни редица регулации по сигурността. Модернизирани.

Трябва ни регулаторен подход към крипто валутите.

Всички тези въпроси чакат решение.

Има ли изоставане при банковите сливания?

Има редица сливания, които чакат одобрение далеч извън обичайния процес и период или поне извън обичайните период и процес от близкото минало.

Наистина смятам, че ситуацията с банките започва да прилича на дикторския текст в началото на филма „Казабланка“. „Те чакаха, чакаха, чакаха“.

Важно е да се разбере, че един удължен период на одобрение не само затруднява засегнатите банки и им вреди, но създава несигурност за всички техни служители.

И доколкото има ползи за тях и за общностите, за клиентите им, реализацията на тези ползи би била отложена във времето.

Така че има реален смисъл тези кандидатури да се обработват своевременно.