Китай продължава да оказва натиск на крипто

Боби Ли, основател и директор на Ballet Crypto

13:30 | 28 септември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Последната забрана за търговия с крипто в Китай е продължение на натиска срещу крипто в страната. За това се говори от лятото, че Китай ще отреже крипто борсите.

Преди 4г регулаторите и централната банка забраниха местните крипто борси в Китай. Много от тях се изнесоха в чужбина, но продължиха да обслужват хората от континентален Китай през VPN.

Тази забрана на транзакциите в крипто е недобре разбрана. Става дума за купуване и продажба на крипто. Покупките и обменът, които стават на платформите.

Вярвам, че частните купувачи и продавачи ще могат да работят. Само фирмените платформи са забранени и ще бъдат преследвани.

Затова в последните дни големите борси в Китай обявиха, че прекратяват регистрациите на потребителите си от Китай.

Защо според вас Пекин продължава да залага на това? Дали още се опасява от прането на пари? Или от самото крипто? Или заради енергийното потребление? Или вижда заплаха за дигиталния юан? Кое мотивира Пекин?

Забраната е свързана с контрола на валутата.

В един контролиран режим с валутен курс, те не искат никакви пропуски, които да се използват чрез дигитални валути за изнасяне на активи в чужбина.

Това е основната причина. Да запазят икономиката, финансите и паричните потоци под контрол. Но не става дума за енергетика. Те забраниха в началото на годината копаенето на крипто.

Но както казах преди това не е краят. Те искат да направят незаконно да притежаваш крипто активи. Това още не е станало.

Съобщаваме от седмици и месеци как миньорите в Китай събират багажа и тръгват в чужбина. Вие сте на място в Шанхай. Колко от активността се изнесе от страната?

Голяма част от традиционните крипто се изнесоха. Това са миньорите на биткойн, лайткойн и етериум. Има една нова категория, която включва съхранение – фалкойн и останалите деривати – те все още са в Китай, защото по-трудно ги засичат. Те използват обикновени компютри с твърди дискове. Голяма част от дейността е в Китай, но е трудно да се приеме за доказателство за работа.

Каква е прогнозата ви? Имаме натиск и затваряне от страна в Пекин и те доведоха до бум в цената на биткойн. Същото ли е сега?

В момента има слухове за покупки и продажби. От няколко месеца се говори, че Китай ще удари много силно биткойн тази година. И накрая се случи.

Моментът напомня за това, което стана през 2017г, когато през септември същата година отново имаше удар по крипто. Това накара цената на биткойн да скочи до многогодишен връх. Това стана в края на 2017г.

Тази година е същото. След обявяване на забраната, след като лошата новина излезе, пазарът реагира и я асимилира. Аз съм силен оптимист за биткойн, особено за края на годината. Очаквам рали тази година и цената отново да скочи до няколко седмици месеци.