Круиз от Хонконг до никъде

Кей Оан Ха, Bloomnerg

19:00 | 3 август 2021
Преводач: Мария Попова

Намирам се на борда на  Genting Dream, първият круизен кораб получил разрешение за плаване тук в Хонконг. Правителството отмени пътуванията с круизни кораби преди 18 месеца, когато започна пандемията. Сега има огромно търсене на пътуванията до никъде. Корабът отплава от пристанището в Хонконг, достига до международни води в Южнокитайско море и пътува 2-3 дни. Всички се вълнуват, но има и предизвикателство – как да се осигури безопасността на пътниците?

Осигуриха ми тур за журналисти, за да ми покажат.

"Изискванията в Хонконг за пътниците на круизни кораби са за пълна ваксинация. Нашият екипаж е напълно ваксиниран. Разбира се, децата и някои медицински случаи са изключение. За нас моментът да се завърнем в Хонконг е подходящ, защото през последните месеци броят на новите случаи в Хонконг е много нисък", каза Кристин Ли, директор маркетинг и комуникации Gentling Cruise Lines.

"В нашите ресторанти на самообслужване не позволяваме на пасажерите сами да си сипват храната, за да ограничим разпространението на вируса когато се ползва една лъжица. Инсталирали сме автоматични машини за миене на ръцете пред всеки от ресторантите ни и приканваме хората да си мият ръцете от време на време. В зоните, където хората се редят на опашка има обозначения, които припомнят на всички да спазват социална дистанция."

Ето как се пречиства въздуха на кораба.

"Взимаме въздух откъм бакборда, филтрираме го, охлаждаме го и го отвеждаме по отделно до всяка каюта. От всяка каюта има изход към голям вентилатор с филтър и отвеждаме въздуха от другата страна на кораба. Това значи, че взимаме 100% чист въздух откъм бакборда, а използвания изпускаме откъм щирборда и потоците не се смесват", обяснява Ларс Холм, главен механик на Genting Dream.

Корабът може да превозва над 33 хиляди пътника, но сега плава с половината си капацитет, за да се осигури социална дистанция на гостите.