САЩ връща маските

Сю Кийнън, Bloomberg

11:30 | 28 юли 2021
Обновен: 12:37 | 28 юли 2021
Преводач: Мария Попова

Насоки

Центърът за контрол на заболяванията промени указанията си за носенето на маски в САЩ. Те публикуваха указания, препоръчващи ваксинираните да носят маски на закрити обществени места, където вирусът се разпространява бързо. Директорът на центъра заяви, че последните данни показват, че някои ваксинирани въпреки това могат да са преносители на Делта варианта.

"Информацията за Делта варианта получена от няколко щата и от други дръжави показва, че в някои редки случаи ваксинирани хора заразени с Делта варианта след ваксинирането може да са заразни и да разпространяват вируса сред другите", каза доктор Рошел Валенски, директор на Центъра на контрол и превенция на заболяванията в САЩ /CDC/.

Индонезия

Оставаме на тема ковид. Индонезия отбеляза деня с най-висока смъртност от началото на пандемията. Над две хиляди души са починали от Covid-19. През последните дни, държавата в югоизточна Азия отчита най-висок процент смъртни случаи в целия свят. Делта вариантът претовари здравната система в Индонезия, а запасите от кислородни апарати са изчерпани. В понеделник броят на новозаразените се понижи, след което във вторник отново скочи до 45 хиляди.

Мита

Bloomberg научи, че Китай обмисля налагането на допълнителни мита върху стоманата за износ. Това е опит да се задържи в страната местното производство и да не се позволи ръст на цените, който подхранва притесненията от инфлация. Разбрахме, че предложените налози варират от 10 до 25% и ще обхващат продукти, които до сега не са били обмитявани. Източниците ни казват, че правителството иска да приложи тези ставки през третото тримесечие, но окончателното им одобрение предстои.