Новата парадигма на сигурността: TTP

Дейвид Петреъс, бивш директор на ЦРУ и на международните и американските части в Афганистан и Ирак

11:49 | 25 юни 2021
Обновен: 11:58 | 25 юни 2021
Преводач: Силвия Грозева

Бих искал да се върнем в Транс-Тихоокеанското партньорство. Аз съм голям привърженик на търговията. Публично призовавах за това. Иронията е, че като вицепрезидент Байдън 8 години подкрепяше Транс-Тихоокеанското партньорство, преди да открие някои несъвършенства. И разбира се, в края на краищата става дума за вътрешнополитически въпрос.

Не мисля, че САЩ ще се върне към него в първите 2г на тази администрация. Ще видим какво ще стане на изборите в средата на мандата. Ако забележат солидни основания, можем да очакваме връщане към това, което се наричаше Транс-Тихоокеанско партньорство. То всъщност имаше много повече значение от геостратегическа страна, отколкото от икономическа, особено за САЩ.

Беше нещо много важно.

Ако се върнем отново на тази конкуренция с Китай, трябва да осигурим всички страни да се обединят в нея. Публично съм подкрепял една нейна страна – че поне трябва да останем на арената и да се конкурираме с Един пояс, един път, за да предоставим алтернатива на страните, когато те се опитват да развиват собствени инфраструктурни инициативи.

В това финансиране би трябвало да има конкуренция. Ако съберете парите на международната финансова корпорация, които се удвоиха от администрацията на Тръмп с бюджета за развитие, с парите на корпорацията за предизвикателствата на хилядолетието. Ако добавите и средствата от Великобритания и Япония за развитие, ако добавите и всички партньори и съюзници, ставате доста силна и добра конкуренция.

Искаме само да можем да се конкурираме.

Това ще бъде полезно за страните, които изпълняват такива инфраструктурни инициативи.

Ще бъде добре и за това, което прави Китай.

Нека сме честни – Китай анализира опита си с Един пояс, един път. И дори прави промени в работата си по тази програма като реакция на легитимните в някои случаи критики и научените уроци.

Приветствам обявената инициатива.

Надявам се да се реализира и Саманта Пауър, енергичният директор на американската агенция за чуждестранна помощ и други биха могли да я задействат. За да има алтернатива, конкурентна алтернатива на това, което се опита да направи Китай. И би трябвало те да приветстват тази инициатива, също като нас.