Фред Ерсам: САЩ е на кръстопът в крипто

Фред Ерсам, съосновател на Coinbase

21:30 | 18 юни 2021
Преводач: Силвия Грозева

САЩ се намира на много важен кръстопът за крипто.

Америка е благословена с най-добрата валута, която днес е световната резервна валута. Освен това е дефакто финансов регулатор за голяма част от света.

Освен това сме свикнали да бъдем страната с най-силната технология на света. Например повечето от най-ценните компании днес в света са американски технологични интернет компании – такива като Google, Microsoft и Facebook.

Смятам, че крипто е нещо ново и може САЩ да го приеме погрешно.

Днес има много регулатори, чиято работа е да изключи рисковете и да ни пази – това е много хубаво. В същото време обаче за мен крипто е новата възможност за САЩ от мащаба на интернет.

Има потенциала да създаде също толкова, ако не и повече работни места като интернет, както и толкова голям икономически ръст, да реши въпроса със защита на личните данни онлайн, за които от 10г говорим с големите технологични компании. Бихме могли да използваме тези технологии, за да продължим да притежаваме собствените си данни, като продължаваме да се възползваме от интернет платформите, от които се нуждаем и обичаме.

Важно ли е, че Китай може да бие САЩ в крипто

Да. И то на много фронтове.

Първо – те имат държавни програми за изграждане на базата на крипто. Това важи за тяхната инициатива за дигитална валута на националната банка, която практически представлява дигитален юан.

Важи и за местните правителства, които се опитват също да използват блокчейн технологии.

В миналото повечето копаене на крипто се извършваше в Китай.

Наскоро държавата упражни контрол над копаенето, поради преразхода на енергия, което може или не да е непредпазливо.

Така че има огромни възможности днес за миньорите в САЩ или по света – да излязат и на направят по-децентрализиран крипто. Или ако го погледнем от гледна точка на отделните страни, да направят така, че да няма само една страна, която да има контрол в крипто.