Байдън каза, че Путин знае последиците от изборна намеса

Джо Байдън, президент на САЩ

12:00 | 17 юни 2021
Обновен: 14:35 | 17 юни 2021
Преводач: Силвия Грозева

Въпрос: Американското разузнаване каза, че Русия се е опитала да се намеси на последните и предпоследните избори за президент на САЩ. Че руски групи стоят зад кибератаката SolarWinds и някои от атаките за откуп. Путин на пресконференцията си не пое отговорност за всичко това. Вашият предшественик реши да не иска от Путин да спре подобни практики. Какво конкретно постигнахте вие днес, за да не се случват повече такива неща и с какви последици ги заплашихте?

Дали съм ги спрял – той знае, че аз ще предприема действия.

Както направихме последния път. Ние им дадохме да разберат, че няма да позволим да позволяваме това да става пак и в резултат бяха изтеглени посланиците, затворихме някои от мисиите им САЩ и т.н. Той знае последствията.

Вижте, една от последиците – не знам дали да го кажа. Подозирам, че всички си мислите, че няма значение. Доверието има значение за него и за другите световни лидери на големи нации.

Доверието в него по света намалява.

Да си го кажем. Какво ще бъдат приемани САЩ по света, ако се месят пряко в изборите на други страни? И всички научат за това. Какво ще стане, ако предприемем такива действия като него? Това намалява авторитета на страна, която отчаяно се опитва да остане голяма световна сила.

Така че не става дума само какво правя аз, но какви действия предприемат други страни срещу Русия, когато нарушава международните норми. Това е цената, която те плащат.