SpaceX приземи успешно Starship

Вони Куин, Bloomberg

12:55 | 6 май 2021
Преводач: Антон Груев

SpaceX  успя да приземи успешно прототипа на своята ракета Starship при петия опит. Успешното изстрелване и приземяване е нов етап в амбицията на Илон Мъск да изпрати хора на Марс. 
Ракетата беше изстреляна от площадката на SpaceX  в Тексас. Тя достигна височина от около 10 километра преди да започне контролираното спускане. Всичките предходни полети на Starship завършиха с пожар или експлозия. 

Водещите дипломати от Г7 отличиха Китай в окончателното си комюнике след двудневни преговори в Лондон. Държавниците призовават Китай да участва контруктивно в базираната на правила международна система. Освен това споменаха предполагаемите злоупотреби с човешки права в провинция Синдзян и Тибет, както и подкрепиха участието на Тайван в Световната здравна организация. 
Следващата среща на групата е в Обединеното кралство през юни.

Moderna обяви, че първоначалните резултати от междинно проучване показват, че ваксините ѝ за реимунизация показват обещаващи резултати срещу новите щамове на Ковид произлезли от Бразилия и Южна Африка. Единият препарат е разредена доза от сегашната ваксина, а другата – е специално разработена срещу южноафриканския щам. Въпреки това производителят се тревожи от новите индийски варианти.