Alphabet се насочва към дългосрочен ръст

Даниел Нюман, главен анализатор на Futurum Research

18:11 | 28 април 2021
Преводач: Петя Кушева

Резултатите на Alphabet наистина са силни и смятам, че това е много консервативен отговор. Цифрите надминаха очакванията и рекламния бизнес имаше 11 млрд печалби.

Започваме да виждаме възстановяване в множество сектори. Започваме да виждаме, че компаниите увеличават разходите си за реклама и това не е само при индустриите, които бяха силни по време на пандемията, но и сферата на пътуванията и хотелиерството се възстановяват.

Пътувах през миналия уикенд и видях по-заети хотели. Не можеш да си вземеш кола под наем. Набрана е голяма инерция и това, ще увеличава потребителското харчене и ще доведе до ръст.

Като цяло смятам, че прогнозата за рекламния бизнес е малко консервативна, но компанията, Google или Alphabet не дават насоки. И това може би е най-безопасния отговор, особено в случай че тази инерция не продължи и има известно връщане назад поради пандеимята.

Но като цяло рекламният бизнес е много силен. Облачният бизнес е друга сфера, върху която са насочили очи всички.

През последното тримесечие видяхме първия отчет, който показва малко над 4 млрд приход. Но онова, което аз търсех в него бе намаляване на загубите. Само преди година имаше 1.7 млрд загуби. Това тримесечие загубите паднаха малко под милиард, така че докато Томас Кюринг и екипът агресивно купуват и придобиват бизнеси на загуба в този момент, правят инвестиции, разширяват центровете за данни, наемат работна ръка, а виждаме понижение на загубите, това би трябвало да бъде насърчително, че през следващите няколко тлимесечия облачният бизнес също ще бъде печеливш.

Google, AWS се стремят към към Azure. Очевидно днес видяхме, че имат 50% ръст. Това е конкуренцията, която Google вижда.

Искат да бъдат в същия диапазон в цифрово изражение – 8, 10, 12 млрд долара на тримесечие. Вярвам че с най-ниските резултати, видяхме удара на EPS върху Google. Те виждат това като нещо силно стратегическо.

Виждат дълъгосрочния път на растеж и ако отнема малко по-дълго, за да се потигне рентабилност, инвеститорите трябва да се придължат към компанията, тъй като тя не търси ръст с малък обем или на части.

Екипът се стреми да постигне резултати равни на големите играчи в сферата на облака. И дори и да отнема повече тримесечия за да се стигне до това, повече инвестиции, служители, недвижими имоти, значи това е пътя. Трето място не е цел за Google или за Alphabet в никоя сфера на конкуренция.