Си Дзинпин призова за солидарност срещу пандемията

Си Дзинпин, президент на Китай

11:20 | 20 април 2021
Обновен: 12:15 | 20 април 2021
Преводач: Силвия Грозева

Китай призовава всички страни в Азия и по света да откликнат на призива на нашето време – да победим пандемията със солидарност, да засилим глобалното управление на пандемията и да продължим да работим за споделено бъдеще на човечеството.

Трябват ни равнопоставени консултации, за да изградим бъдеще, в което ползите са споделени. Глобалното управление би трябвало да отразява развитието на политическите и икономически пейзажи по света за мир, развитие и сътрудничество, от което печелят всички, както и за отговор на практическите нужди в решаване на глобалните предизвикателства.

Трябва да следваме принципите на разширени консултации, съвместно участие и споделени ползи при реален мултилатерализъм, за да направим глобалната система за управление по-честна и справедлива.

Трябва да запазим международната система на ООН, да пазим международния ред, определен от международното право и да развиваме многостранна търговска система, в основата на която е Световната търговска организация.

Световните проблеми следва да се решават с широки консултации и бъдещето на света следва да се определя от всички страни и с общи усилия.