Какво ще покажат резултатите на CureVac, част 1

Ингрид Гафаньо, анализатор „Естествени науки“ в Kempen & Co

14:00 | 17 април 2021
Автор: Мария Попова

Очаквам, че това, което ще покажат CureVac ще е малко по-различно от другите иРНК ваксини като тези на Biontech и Moderna. Макар да очакваме те да обявят много висока степен на защита от 80 до 95%, напълно възможно е тези проценти да са по-ниски. Да не забравяме, че Biontech и Moderna проведоха изпитванията преди време, когато новите варианти на вируса не бяха толкова разпространени.

Можем да очакваме леко понижение в стойностите. Но нека не забравяме, че CureVac напълно съзнават това, така че вероятно компанията ще обясни обявените проценти и ще каже какво е нивото на ефикасност, което те наблюдават при различните варианти включени в изпитването.

Наистина, данните, които до момента са изнесени за вариантите са доста ограничени. Въпреки това, те са много интересни и обнадеждаващи. Изглежда иРНК ваксините в известна степен защитават и от новите варианти.

Трудно е да се каже, защото тези ваксини сами по себе си не могат да се сравняват. Но е логично да допуснем, че тъй като имат сходно действите, можем да очакваме и подобни данни за ваксината на CureVac.

Виждаме, че Европейският съюз се опитва да поддържа темповете на ваксинация и затова купува нови иРНК ваксини и се опитва да сключи нови договори. Явно, Европа преструктурира поръчикте си, за да ваксинира хората с иРНК ваксини.

Това е особено важно по отношение на желанието за ваксинация, което се понижи в някои европейски страни, когато се опитаха да ваксинират населението с ваксината на AstraZeneca. Така че, определено смятам, че бъдещето е на иРНК ваксините.