Не прахосвайте храна

Акшат Рати, Bloomberg News

14:30 | 9 април 2021
Преводач: Антон Груев

Да карате хората да се чувстват неудобно защото допринасят за климатичните промени невинаги работи. Причината е, че малко хора имат достъп до екологични и достъпни алтернативи. Може да си купите електромобили, но те са твърде скъпи за повечето хора. 

Електричеството от възобновяеми източници е по-евтино от произвежданото от изкопаеми горива, но не всички компании за комунални услуги предлагат ток изцяло от ВЕИ.

А за тези, които могат да си позволят да летят често нямат алтернативи, които не изхвърлят въглеродни емисии. Но хората от всички слоеве на обществото могат да направят едно нещо, за да намалят значително емисиите. И то без да напускат домовете си.

Не прахосвайте храна.

През 2019 година хората са изхвърлили 1 млрд. тона храна. Над половината от тях в домакинствата. Тази храна често се депонира, а там изгнива и изпуска парникови газове, като метан.

Около 10% от емисиите в световен мащаб се дължат на разхищение на храна. Всъщност, ако разхищението на храна беше държава, нейните парникови емисии щяха да са на 3-то място по обем след тези на Китай и САЩ.

Намаляването на разхищението на храна като решение срещу климатичните промени е поставено преди преминаването към електромобили или дори към растителна диета. 

Разхищението на храна се превърна в по-належащ проблем заради пандемията. Икономическата рецесия изтласка много хора в бедност и се смята, че 700 милиона  души гладуват. Това значи един на всеки 10 души от населението.

Отделните хора обикновено нямат достатъчно власт върху решеният за борба с климатичните промени. Но да не разхищаваме храна е нещо, което всеки от нас може да направи.

Още по-хубавото е, че спестяваме пари всеки път, когато не извърляме храна.

Това е едно от малкото климатични решения, заради които не харчите пари.