Срещата САЩ-Китай започна с оплаквания

Стивън Енгъл, Bloomberg News

12:00 | 19 март 2021
Обновен: 12:03 | 19 март 2021
Автор: Антон Груев

Началото на срещата САЩ-Китай не беше лесно, но това можеше да се очаква. Тази среща е нещо като брачна консултация, при която и двете страни веднага изказаха своите оплаквания.

Точно това беше идеята на срещата.

Случиха се много неща, откакто двете делегации са се срещали на живо.

През това време удари пандемията, между страните валяха взаимни обвинения, режима в Хонконг беше затегнат, свободномислещите управници на Тайван бяха преизбрани.

Администрацията в САЩ също се смени.

Имаше много натрупан гняв. Тази среща беше възможност те да изпуснат парата.

"Ще обсъдим и дълбоките си тревоги от действията на Китай, включително в Синдзян, Хонконг, Тайван, кибератаки срещу Съединените щати и икономическа принуда срещу съюзниците ни. Всяко подобно действие застрашава базираният на правила ред, който поддържа световната стабилност. Ето защо това не са просто вътрешни въпроси и ние се чувстваме длъжни да повдигнем въпросите на тази среща", каза Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

Водещият представител на китайците Ян Дзиечъ е държавен съветник и дясна ръка на Си Дзинпин по търговските въпроси. Той отвърна с дълъг монолог. На практика в него се казваше, че САЩ не говорят на Китай от позицията на сила.

"Нито Съединените щати, нито Западният свят представляват международното обществено мнение", отвърна Ян Дзиечъ държавен съветник в Китай.