Как иРНК-ваксините да ускорят други терапии и ваксини

Тим Лох, здравен репортер на Bloomberg за Европа

10:00 | 6 март 2021
Автор: Антон Груев

Това е доста интересна тема, поне за мен.

Четирите липида, които съставят защитното поле около информационната РНК се наричат липидни наночастици. Но липидите и иРНК се движат по много сходна траектория.

Ако попитате учени, те работят по технологиите от десетилетия. Знаели са какъв е потенциалът и че ще проработят. Но това е едно.

А съвсем различно е те да пробият в масовата медицина. Това е много важна стъпка, която трябва да направим.

Преди пандемията беше много трудно за такива лекарства или в случая на липидите за методи на прилагане да станат масови.

И сега поради невероятния успех на тези иРНК ваксини и липидите по време на клиничните проучвания от миналата година е сякаш играч от NBA да играе в училищно първенство – веднага ще попадне в центъра на вниманието.  И това трябва да продължи да се случва.

И какво ви казва това за други подобни лечения? Всяка нова ваксина щеше да изваади на показ иРНК технологиите. Но компании като BioNTech, Moderna, Curevac разработват ваксини срещу рак, както и клетъчна и генна терапия. И това отваря огромен брой възможности.

А по отношение на липидите – колкото по-сложни стават лекарствата, толкова по-важно и трудно ще става те да се приложат на правилното място в тялото.