Тайните трезори под Лондон

Дани Бъргър, Bloomberg News

13:00 | 10 февруари 2021
Автор: Антон Груев

Една инвестиционна идея, която започва в Reddit и завършва тук под улиците на Лондон.

След като инвеститорите провериха името в една от подтемите на Reddit, започнаха да наливат парите си в сребърен борсово търгуван фонд.

Благодарение на една странна особеност на суровинни ETF-и, те са обезпечавани от самият физически актив.

Това значи, че ако искам, мога да продам своя дял от ETF-а и да си получа среброто.

То трябва да бъде съхранявано някъде и властите са избрали мястото да е под земята – в тайна система от трезори под Лондон.

Среброто не е уникално, златните ETF-и функционират по същия начин. 

Това значи, че под улиците на Лондон има общо 40 000 тона злато и сребро.

Те са по-тежки от Статуята на свободата, 3 моста Бруклин или 4 Айфелови кули.

Що се отнася до местоположението на трезорите, това е внимателно пазена тайна.

Един от малкото, за които знаем се намира тук, в трезор на Английската централна банка.

Тук има около 4000 златни кюлчета. Освен това има и тайни хранилища собственост на JP Morgan и HSBC. Ето какво каза експерт по темата:

Джоузеф Каватони, Световен съвет по златото: "Ако се замислите колко големи количества злато се държат от тези продукти, това е интересно и забележително. Но ако проучите детайлите на всички продукти, като борсово търгувани фондове, има много важни аспекти, които компаниите трябва да изпълняват.

Те броят златото ежегодно, инспектират го и по-често, за да се уверят, че златото покрива определени стандарти. И не на последно място – потвърждават всички изнесени данни".

Най-големият златен борсовотъргуван фонд е собственост на State Street , а златото, което притежава се държи в трезорите на HSBC и Английската централна банка.

Но когато попитахме дали може да го видим, отговорът беше категорично не.

Не само защото бихме могли да разкрие местоположението на евентуални престъпници, но и защото всеки, който влезе в такъв трезор автоматично се превръща в цел за отвличане.

Pа вече големият брой членове на Reddit, които притежават сребърни ETF-и, те може и да са собственици на среброто, но вероятно никога няма да могат да го видят.