Кавено: Стимулите ще са добри за фондовите пазари

Джонатан Кавено, старши пазарен стратег в Informa Global Markets

10:39 | 9 февруари 2021
Автор: Петя Кушева

Голямата цел на администрацията на Байдън е да вкара пари в джобовете на хората сравнително бързо.

Очевидно степента, до която това ще стимулира по-големи потребителски разходи и предимства за по-широката американска икономика трябва да е добра за фондовия пазар, който щеше да харчи повече за технологии и да намали тежестта на ипотеките, а може би ще бъде добре за банковите акции също.

Пазарът придоби известна увереност от факта, че демократите искат да го направят сами.

Байдън искаше да постигне консенсус между републиканци и демократи, но мисля, че последно изглежда демократите са готови да го направят сами, а това вероятно вдъхна доверие на пазарите и ще видим одобрение на стимулите по-скоро.

Със сигурност ако гледаме показателите от последната седмица, скокът в цифрите на американския ISM индекс, по отношение на цените платените за някои компоненти на индекса, то със сигурност възходящата траектория предполага това. Предполагам предстои доста значимо увеличение на общата инфлация в САЩ вероятно през следващите 3 до 6 месеца.

Мисля, че това върху което Фед и Джанет Йелън са по-фокусирани е колко устойчиво ще бъде това увеличение, предвид основният свободен капацитет на американската икономика.

Може да се задържи ограничен натискът върху заплатите, докато нивото на безработицата все още е далече от постигане на ниво на дългосрочно равновесие.

В този смисъл вероятно не е толкова страшно, че стимулите може да генерират устойчив скок на инфлацията.

Но Лари Самърс е прав в смисъл, че трябва да внимавате какво си пожелавате, защото ако инфлацията скочи и този дух излезе от бутилката, така да се каже, може да бъде доста трудно да се върне обратно. Така че в този смисъл на американските полици ще им бъде трудно.