Трейдърите от Reddit срещу продавачите на къси позиции

Дейвид Уестин обобщава мнения от пазарни участници

11:50 | 2 февруари 2021
Обновен: 11:55 | 2 февруари 2021
Автор: Петя Кушева

Магазин за видеоигри се оказа в основата на титаничната битка между продавачите на къси позиции и инвеститорите на дребно.

Доскоро GameStop беше компания, чието време като че ли бе отминало, след като сериозните геймъри започнаха да си купуват игрите не от мола, а от Интернет.

Но след това се включиха социалните медии и започна светкавично покачване на GameStop, след като във форума на Reddit r/wallstreetbets започнаха да насърчават потребителите към акцията.

Армията на дребните индивидуални трейдъри от социалните медии катапултира пазарната стойност на бившата фирма с малка капитализация над тази дори на фирми от S&P 500.

Трейдърите-аматьори се прицелиха в късите позиции на Гейб Уоткинс от Melvyn Capital и Андрю Лефт от Citron Research. Титаните сред хедж фондовете Кен Грифин и Стив Коен инжектираха общо 2,75 млрд долара в Melvyn Capital заради натиска над късите позиции.

Армията Reddit трейдъри подкрепи още акции, включително BlackBerry, Retailer Express и АMC, която се бори с фалита. Хедж фондовете сега са на лов за други компании, които биха могли да попаднат на радара на тълпата от Reddit.

Онлайн брокерите съобщават за прекъсвания на услугите, причинени от търговията на дребно поради трейдърската истерия. Много от тях, включително Robinhood стигнаха дотам, че да ограничат някои транзакции с акции на GameStop, AMC и други.

Все повече инвеститори на дребно започват да търгуват докато са затворени вкъщи. Според Bloomberg Intelligence индивидуалните инвеститори представляват почти 20% от обема на търговията през 2020 г.

Робърт Принс, съинвестиционен директор, Bridgewater Associates: Това просто отразява ликвидността  при новите играчи на пазарите. В миналото е било показател за балонизиране на средата. Може да продължи дълго време.  

Боб Слоун, основател и управляващ партньор, S3 Partners: Сега търговията на дребно сега е по-силна, но късите залози се връщат. Това е просто битка, която ще продължи. Ще видите как GameStop ще се повиши още много.

Андрю Лефт, основател и директор на Citron Research: Citron Research вече няма да публикуват това, което може да се приема за отчети за къси продажби.

Денис Гартман, University of Akron: Очаквам няколко хедж фонда да обявят фалит през следващите дни.

Елийн Бърбридж, партньор и съосновател на Passion Capital Investments: Фактът, че инвеститорите на дребно могат да си говорят и така да консолидират покупателната си способност е нещо, което регулаторите не бяхаочаквали дори само допреди три години.

Антъни Скарамучи, основател и управляващ партньор, Skybridge Capital: Свидетели сте на Френската революция във финансите, където пролетариатът се надига, за да промени реда в света на финансите.