Лидерите на ЕС претеглиха ограниченията за пътуване

Муджтаба Рахман, ръководител на Eurasia Group за Великобритания и Европа

17:15 | 22 януари 2021
Обновен: 17:28 | 22 януари 2021
Автор: Петя Кушева

Вчера на срещата на Европейския съвет бяха обсъдени основно три неща, като ограниченията на пътуването за трети страни е една от идеите, които заемат централно място.

Компрометирането на Шенген в рамките на ЕС в момента е малко вероятно, но определено може да се въведат ограничения за пътуване за трети държави.

Заедно със спокойствието при пътуването в ЕС имаше и дискусия около координиране на стратегиите при локдаун. Но това е по-скоро на ниво държави-членки, в зависимост от това къде се намират те в спектъра на рестрикциите. Сега има повече ограничения, необходими за ограничаване на ръста на инфекциите, който наблюдаваме в целия ЕС блок.

Третият въпрос е ваксината и всички проблеми, които ЕС среща при разпространението й. Не може да се направи много по този въпрос на ниво ЕС.

Има три основни проблема с разпространението на ваксината в ЕС. Първият е, че одобрението й отне по-дълго. Вероятната причината за това беше да се опитаме и изградим доверие у обществеността, която е много скептична към ваксината. Това, че на регулаторите им отне повече време, може би бе умишлено  с идеята да се изгради доверие сред обществеността, така че по-голям сегмент от населението да има желание да се ваксинира.

Това е една от причините, поради която Великобритания има около месец преднина, защото регулаторите действаха по-бързо.

Второто е, ограниченията при доставките. Ваксините просто не се произвеждат достатъчно бързо. И това не е толкова изненадващо. Някои компании очевидно сега се стремят да увеличат производството, което ще отнеме време.

Трето, вътрешното снабдяване и логистиката, където предлагането е в изобилие. Но дори там където предлагането на ваксината е налично, разпределението не е правилно. Поради това има големи различия във всички страни. Италианците се справят добре. Германците не се справят зле. Французите очевидно наистина имат затруднения. И така картината е смесена.

Всичко това е до голяма степен на национално ниво. Не е ясно какво може да направи ЕС. Може да набави още ваксини. Това вече е направено. Но освен това може би трябва малко повече натиск върху регулаторите. Но честно казано, мисля, че картината е смесена и ще остане смесена за известно време.