Disney ще последва HBO и ще пусне големите продукции направо в стрийма

Ричард Грийнфийлд, партньор в Lightshed Partners

16:27 | 18 януари 2021
Обновен: 16:32 | 18 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

70 са само филмите, не всички продукции на Netflix през 2021г.

Ако говорим за сериалите, говорим за стотици заглавия. Мисля, че това е част от целта на компанията за 2021 година. Тя иска да затвърди позицията си на най-голямата продуцентска къща в света.

До преди няколко години Netflix дори не беше част от филмовия бизнес и просто показваше старото съдържание на други компании. А сега компанията се превърна в най-голямото филмово студио като стойност на проектите в целия свят. Което е забележително!

Disney започват да го разбират. Щом се захванете със стрийминга, осъзнавате, че това е невероятна възможност. Ако погледнете приходите на Netflix и броя абонати, които вече достигнаха 200 млн. Тези в САЩ плащат 15$ на месец, а в световен мащаб цената е около 11-12 долара.

Мащабът на евентуалните приходите и печалба на абонаментния модел спрямо традиционния филмов модел, при който снимате пълнометражен филм.

Надявате се той да бъде успешен, рекламирате го, след това той излиза, надявате се да е достатъчно добър да стигне до DVD формат, след това отново го рекламирате.

Този бизнес е толкова по-труден от абонаментния модел, че миналия месец Disney обявиха, че ще удвоят бюджета си за съдържание, което ще стига направо до потребителите.

А като една от 21-те ни прогнози за 2021 година, в Lightshed смятаме, че Disney ще последва примера на HBO и ще започне да прехвърля големите си продукции направо на стрийминг платформите. Така че според нас „Черната вдовица“ ще бъде пуснат направо в Disney+.

През настоящата година всички студия осъзнават, че трябва да намерят ново решение. Традиционният модел на пускане на филми по кината и след това в домовете на хората вече не работи. Те имат нужда от ново решение и стрийминг бизнесът е много по-добро решение в мащаб, от модела с отделни периоди за кино и DVD формати.