Как ще се развива M&A пазарът през 2021?

Даниъл Улф, партньор в Kirkland & Ellis

17:15 | 18 декември 2020
Обновен: 17:15 | 18 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

След спада в кризата започваме да виждаме определени типове сделки. Разглеждането на дяловете също се ускорява до нива, близки до историческите. Това често се забелязва, защото хората мислят за относителната стойност спрямо абсолютната и дислоциране на пазари.

Като цяло има и нови играчи на пазара на сливания и придобивания.

Преди годината никой не беше чувал за SPAC-компаниите, а сега има няколкостотин такива на пазара, които се оглеждат за нови сделки към тези, които вече сключиха.

Някои индустрии също отбелязват повече сделки.

Това е функция от кризата, която бе по-скоро концентрирана в определени сектори, а не на целия пазар.

Някои индустрии се справят чудесно. Например земеделието или технологиите. Очаквам да продължим да наблюдаваме как се представят над очакванията на пазара на сливания и придобивания в сравнение с други като туризма или други индустрии, които бяха силно засегнати от кризата.

Очаквам при тях задълбочаването на проблемите да продължи, докато с ваксината не започне възстановяването им.

Компаниите са възнаградени за ръста – било на фондовия пазар или в програмите за компенсация.

Дори и преди Covid и разбира се след началото на пандемията, много бе трудно да се посочат източници на органичен ръст, които карат фирмите да си кажат, че ще търсят такива. Включително сливания и придобивания, който е най-бързия начин да се демонстрира органичен ръст.

Докато фирмите са възнаградени за показване на ръст, сливанията и придобиванията ще са основна част от дневния ред на бордовете. Така ще продължават да увеличават ръста, който търсят инвеститорите на борсата.