Indeed: Остават скрити вредите на пазара на труда в САЩ

Джед Колко, главен икономист на Indeed

18:02 | 5 декември 2020
Автор: Петя Кушева

Към този момент все още е рано да се каже какво ще се случи с реалната безработица в САЩ. Зависи какво ще стане с вируса. В крайна сметка ваксините, лечението и овладяването на разпространението му ще определят какво се случва на трудовия пазар.

Видяхме огромен спад в процента на официалната безработица, тъй като много хора, които бяха временно пуснати в отпуск се върнаха на работа. Но все още има много скрити вреди, които трябва да бъдат отстранени от пазара на труда.

При някои сектори може да се почувства като натискане на превключвател. Ресторантите може да успеят да отворят и наемат работници доста бързо. Но дори и с ваксина, в някои други сектори на услуги ще отнеме повече време за възстановяване.

Изкуствата и развлекателните спортове може да имат нужда от повече време за възстановяване. Те са понесли тежки щети. Може да им трябва повече време да наемат хора. 

Също така някои от секторите, които не са били пряко засегнати от пандемията, в които хората могат да работят от вкъщи – технологичните и финансовите услуги - също са имали загуби на работни места. И при тях няма да се обърнат веднага нещата, когато има ваксина. В секторите, в които се наемат по-високо платени служители, това е по-бавен процес. Те ще изчакат да наемат служители, докато не видим повече доверие в икономиката. И това е друга област от услуги, която все още може да забави възстановяването дори с ваксина.