WPP може да се възползва от M&A и по-бърз ръст

Марк Рийд, главен изпълнителен директор на WPP

18:08 | 30 ноември 2020
Автор: Мария Попова

Не знам дали ще е твърде бърдо, но новината за ваксините преди Коледа и в началото на следващата година дава на клиентите ни повече увереност, за да инвестират в бъдещето. Интересното е, че през март и април  всички удариха спирачките.

Напълно разбираемо това стана по време на първата пълна карантина. Но подобна реакция отсъства в периода преди Коледа и клиентите, макар и да не бих употребил думата „оптимистични“, отбелязват ръста в потреблението.

Перспективата за ваксина в началото на следващата година ни дава надежда за доста силна 2021, поне от гледна точка на рекламата.

Спадът на разходите за реклама в САЩ е 9%, а нашите очаквания са за ръст от 12% следващата година. За Великобритания очакваме подобен ръст през 2021.

Интересното е, че когато навлизахме в кризата, вероятните прогнози бяха за много по-лоша ситуация от споменатия спад в приходите от 9-10%.

Рекламната или като цяло маркетинговата индустрия не беше така тежко повлияна от COVID както очакваше самия бранш, а също и анализаторите.

Една от причините е, че потребителските разходи останаха сравнително добри заради кредитирането от правителствата. Другата е, че клиентите трябва да продължават да инвестират и да комуникират. Това което ни направи впечатление е растежа на най-големите ни клиенти. В края на третото тримесечие, единадесет от водещите ни 30 клиента увеличиха разходите си за реклама.

Наблюдаваме добър ръст при пакета от потребителски стоки, здравната индустрия и технологичните компании.

Виждаме силни резултати при компании като Unilever, Reckitt Benckiser отбелязаха най-силното тримесечие в историята си през третото тримесечие. Има сеектори, в които потребителските разходи се запазват.

На всички ни е мъчно за бизнесите свързани с туризма и ресторантьорството, за малките компании, които изпитват затруднения.

В географско отношение Китай не се възстанови толкова бързо колкото очаквахме или поне това показват данните на наши клиенти от сектора на луксозните стоки. Очакваме възстановяването там да укрепне. В САЩ, пазарът остана устойчив.

Наблюдаваме какво се случи там около Деня на благодарността и това намалява колебанията ни относно действията ни в Европа в пеирода до Коледа.