СЗО определи смъртността от Covid на 0.6%

Мария ван Керхов, главен технически здравен експерт за COVID-19 на СЗО

00:44 | 5 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Това, което научаваме за нивото на смъртност, е, че има различни методики за изчисление нейното ниво. Ако погледнем по-общо броя на починалите хора спрямо общия брой регистрирани случаи, получавате определен процент. Това, което много групи проучват в момента, е нещо, което ние наричаме „пропорция на фаталните инфекциозни случаи”, тоест съотношението на броя на смъртните случаи спрямо общи брой заразени. А към момента не знаем какъв е общия брой заразени, защото срещаме трудности в надзора и разпознаването на всеки един от случаите.

Със сигурност в момента има много незасечени случаи.

Това, което научаваме от много от тези проучвания и изчисления на тази пропорцията на фаталните инфекциозни случаи/, е, че изчисленията клонят към по-малко от 1 % по-точно 0,6%. В няколко проучвания се доказа тази цифра от 0,6%. Тя може и да не изглежда голяма. Но е такава.

Не забравяйте, че това е вирус, който се предава много лесно, който е силно заразен. Всъщност имаме над 17 милиона случая в света. И пандемията е далеч от края си. 0,6% е доста голяма цифра.

Така че трябва да направим всичко по силите си не само да спасяваме животи сред регистрираните случаи, а и да предпазим от заразяване възможно най-голям брой хора.

И това се отнася до всички вас, които гледате, до всички, които сте редом с нас в тази битка. Не само че трябва да предпазите самите себе си от инфекцията, а и да не допуснете да я предадете на някой друг. Който може да е от някоя уязвима група. Знаем, че смъртността нараства паралелно с възрастта. Знаем, че смъртността нараства сред хората с придружаващи заболявания, като хронични дихателни заболявания, като хронични сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет.

Има много различни групи, при които има по-голям риск от тежко протичане на инфекцията и смърт. Така че трябва да направим всичко по силите си за да предпазим себе си и тези хора от заразяване.