Фабрис Потие: Франция може да се затрудни да изпълни ангажиментите към Украйна

Фабрис Потие, директор Rasmussen Global

18:00 | 25 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Партията на Макрон все още е трета след Националния сбор и коалицията на левицата. Сондажите показват, че има политическо задръстване на системата. Прокарването на политически програми ще бъде много по-трудно заради политическата аритметика. Какво означава това за практическата помощ – военното финансиране и финансирането на икономиката на Украйна? Ще пресъхнат ли при този сценарий?

Стигаме до Конституцията на Петата република и как изпълнителната власт може да иззема някои решения от парламента. Като цяло системата на Петата република дава много сила на изпълнителната власт по въпросите на националната сигурност и външната политика.

Разбира се, тук е проблемът. Ако изпълнителната власт е разделена между президента Макрон, който подкрепя Украйна и премиер и правителство, които са по-скептично настроени или в най-добрия случай неутрални към Украйна.

Тук бихме имали истинска битка кой какви решения може да взема.

Макрон ще може на най-високо ниво да изразява позицията на Франция за Украйна. Но когато става дума за пари и практическа подкрепа, той ще се нуждае от парламента да го подкрепи. И тук може да се появи напрежение в системата.

Може да се появят реални трудности за Франция да изпълнява обещанията си, дадени само преди няколко месеца в този двустранен договор за сигурност Франция-Украйна.