Самърс: Внуците ни ще видят големи промени

Лорънс Самърс, бивш министър на финансите на САЩ

18:00 | 24 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Да говорим за промени. Има ужасно много неща около нас, които в момента се променят. Климатът, геополитиката, глобалната икономика, много неща се изменят едновременно. Навлизаме ли в особено бурни времена на промени? Или винаги е било така?

Имах щастието да видя внучката си, Франсис-Джоан. Дъщеря ми ме дари с първата внучка преди 10 дни. Затова си мисля за нейния живот и за моята баба.

Баба ми живя между 1900г и 1974г. Стана свидетел на вътрешната канализация на жилищата, стана свидетел на появата на електричеството. Видя първия телефон и радио. После на телевизора. На филмите. Видя климатиците. Антибиотиците, които направиха рядкост детската смъртност. Видя как вече не е нужно да яздиш кон, защото можеш да летиш из страната за 5ч.

Животът ми е вече почти толкова дълъг, колкото нейния. Вашият..

Видяхме много история. Много промени. Да, видяхме компютрите, мобилния телефон, терминала на Bloomberg, по-модерни финансови пазари.

Но трябва да се съгласите, че за нас имаше много, много по-малко промени, отколкото за поколението на баба ми.

Подозирам, че моята внучка ще стане свидетел на исторически промени като баба ми.

И най-важното, мисля, че ще има кардинална промяна с това, което става при изкуствения интелект. Както съм казвал, колелото често е било много важно, но след като сте го изобретили, това не означава автоматично повече и по-добри колела.

Същото и с тока. Но изкуственият интелект има възможността да направи по-добър изкуствен интелект. Това включва експоненциално развитие напред, което не е присъщо на никоя друга технологична промяна.

Дъщеря ми ще стане свидетел на значителна промяна, а внучката на още  по-големи промени. Проблемът може да е в това дали сме в състояние да ги управляваме така, че да избягваме катастрофите, които също бяха налице в живота на баба ми.