Пазари Азия, 21 юни 2024

Ейдриън Вон, Bloomberg Хонконг

13:02 | 21 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Акциите в Азия се понижиха след като воденото от технологиите глобално рали показа признаци на умора и тревога за китайската икономика.

MSCI Asia Pacific спадна с половин процент, воден от акциите в Хонконг и Южна Корея, а тези в Япония поскъпнаха.

Hang Seng в Хонконг спадна с 2%. Индексите на континента също спаднаха след като стана ясно, че Пекин не изглежда склонен да ускори стимулите.

Акциите на китайските електромобили също падат. Според източници на Bloomberg канадското правителство готви потенциални нови мита за вноса им от Китай, с което Отава ще се присъедини към действията на САЩ и ЕС.

В Япония инфлацията се ускори след като правителството повиши данъците, свързани с ВЕИ. Резултатът подкрепа евентуалното повишение на лихвите от централната банка в близките месеци.

Йената се търгува около 159 за долар, най-ниско от почти 2 месеца. Това засили риска, че японските власти отново ще се намесят на пазара, за да подкрепят валутата. Висшият ръководител по валутните въпроси в Япония каза, че няма промяна в мнението му, че трябва да се вземат нужните мерки при силни движения на йената.

MSCI остави Южна Корея засекретена като развиващ се пазар след като забраната за къси продажби омаловажи усилията на страната да бъде повишена до статут на развиваща се.