Пауъл: Позицията ни в момента е приблизително правилна

Джером Пауъл, председател на Фед

11:30 | 13 юни 2024
Обновен: 13:56 | 13 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Ние имаме за цел ценовата стабилност. И още една цел: максимална заетост.

Какво правим? Мисля, че имаме все още добър и силен трудов пазар. Смятахме че отбелязваме напредък към целта за ценова стабилност. И след това имаше пауза. За днешните данни смятаме, че са добри и се надяваме да получим още такива.

Междувременно се питаме дали позицията ни е правилна и според мен смятаме, че е такава. Готови сме да коригираме политиката, когато е уместно, но смятаме, че получаваме това, което трябва, като цяло. Затова сме на това ниво от почти година.

Смятаме, че монетарната политика е рестриктивна. Смятаме, че накрая ако определяте политиката на рестиктивно ниво, накрая ще откриете реално отслабване на икономиката.

Винаги убеждението ни е било, че след толкова много сме вдигнали лихвите, винаги сме казвали, че по някое време ще има намаления. Не че изключваме вероятността от повишения, за никого това не е най-добрия сценарий. За никого в Комитета не е такъв.

Такава е логиката ни. Така процедираме. Това правим. Постигаме добър напредък при инфлацията с ръст на добри нива и със силен трудов пазар.

Накрая според нас лихвите ще трябва да се понижат, за да продължат да подкрепят тези ръстове. Но засега не се е наложило. Затова следим толкова внимателно за признаци на слабост. Не забелязваме такива. Забелязваме това, което искаме да видим.

А то е: постепенно охлаждане на търсенето, плавно ребалансиране на трудовия пазар и продължаващ напредък при инфлацията.

Получаваме добри резултати.