Кога ще спре офанзивата на Израел

Майкъл Хийт, Blomberg

15:00 | 29 май 2024
Обновен: 16:11 | 29 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Разбира се, това се случва на фона на ужасните неща, които се случиха в бежанския лагер. Международните критики достигат точката на кипене, но операцията все още продължава.

Да, точно така. Смятам, че онова, което виждаме, е потвърждение на казаното от министър-председателя Нетаняху и израелското правителство говореха през цялото време.

Цитирам – че трябва да влязат там и все още има групи от бойци на Хамас, които трябва да бъдат елиминирани и вероятно заложниците са там.

Подозират, че военните лидери на Хамас са там, така че няма да спрат влизането в Рафах. Освен това има тунели, през които се вкарват оръжия от Египет и те се опитват да ги блокират.

Така че това ще продължи. Естествено, видяхме този ужасен въздушен удар в неделя, който уби 45 души, включително жени и деца. Има много интересна дискусия по този въпрос.

САЩ твърдят, че Израел не са преминали границата, което е много изненадващо, при положение че става дума за ракетен удар по град от палатки.

Все пак, има репортажи от Израел и там информацията за онова, което се е случило е доста мъглява. Израел твърди – цитирам – че във въздушния удар са използвани много малко оръжия и е възможно там да е имало склад за оръжие, който да е причинил вторична експлозия.

Няма как да знаем каква е истината, докато не се проведе разследване, но когато имаш 1.4 милиона души на много малка площ, на която има боеве, такива ужасни неща ще се случват.

Не мисля, че Израел ще спре, докато това не приключи. Проблемът е, че бойците и водачите на Хамас ще се слеят с тълпата и ще се появят някъде другаде в Газа. Така че е онова, което Израел провежда е направо каша и затова светът е толкова притеснен.

Защото дори и да превземат Рафах, това не означава, че това ще приключи или че с Хамас е свършено.