Цената на отбраната на Европа от Русия, част 2

Мадис Кабаш, Bloomberg

19:30 | 28 май 2024
Преводач: Петя Кушева

Сега НАТО засилва присътвието си. Увеличава бойните групи от около хиляда войници на бригади три-четири пъти по-големи.

А Германия е начело с планове за постоянна бригада в Литва.

В тази сграда ще бъдат настанени около пет хиляди германски войници в Литва, които ще пристигнат в следващите няколко години.

"В тези казарми ще бъдат настанени съюзници или партньори, които идват на учения тук, в Литва. Тази година ще отворим трети инфраструктурен обект от военния гарнизон", казва Павел Воробеж.

Германското присъствие е значително, защото през послeдното десетилетие втората по големина икономика в НАТО дори не беше близо до целите си за разходи за отбрана.  Този ангажимент датира от 2014г. Когато Русия нахлу в Кримския полуостров на Украйна същата година, страните от НАТО обещаха да изразходват поне 2% от своя БВП за отбрана в рамките на едно десетилетие. След като беше поет ангажимента, само три страни – Обединеното кралство, Гърция и САЩ изпълниха целта. През 2022 г., когато Русия започна нападението си над Украйна, седем страни похарчиха толкова.

Тази година 18 странии или малко над половината се очаква да достигнат целта. Приносът на САЩ остава най-големият досега, следван от Германия.

Пристигането на немските войници означава много за Литва.

Това е голяма промяна за Германия. Правителството казва, че ще достигне 2% от БВП за разходи за отбрана тази година за пръв път от Студената война насам. А през 2022г., дни след като Русия нападна Украйна, правителството на Германия обяви специален отбранителен фонд на стойност 100 млрд евро.