Милибанд: Войната в Газа е глобален проблем

Дейвид Милибанд, директор на Международния спасителен комитет, бивш лидер на Лейбъристката партия

17:00 | 27 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Какви уверения получавате от Израел, че доставената помощ стига до онези, които имат нужда от нея? Или не получавате такива уверения?

Всъщност, нещата не се случват точно така. ООН има връзка с израелските власти.

В момента нашите хуманитарни работници не могат да влязат, защото пропускателният пункт в Рафах е затворен.

Имаме служители и партньори там, но няма пари в икономиката, което е огромен проблем, за да позволи на хората поне да си купят онова, от което имат нужда. Можете да си представите за какви условия става дума.

В момента си имаме работа с обратното, на това, което трябва да е хуманитарната ситуация. Нуждите на цивилните трябва да са на първо място. Това е задължение на всеки в конфликта – да осигури доставките на хуманитарна помощ. В момента това не се случва.

Според нас финалният тест не касае броя камиони, а храната да стигне до хората. Това значи, да се влезе в Газа и да има възможност да движение в рамките на Газа без страх, че може да попаднеш на конфликт.

Не трябва ли Израел да бъде по-гъвкав – да отвори пунктовете и да достави хуманитарната помощ? Ако Ви разбирам правилно, проблемът се корени в това.

Пунктовете, които се контролират от Израел, които в момента включват и пункта в Рафах, който по време на конфликта беше пунтът за хуманитарна помощ и хуманитарни работници. Той е затворен в момента.

Това е фундаментална отговорност. Искам да подчертая, че движението вътре в Газа е изключително трудно.

Спомнете си, че 800 000 души са изместени вън от град Рафах в рамките на последните две седмици и половина. Те са се изместили или в крайбрежната зона – Ал Маваси, или в средата на Газа, във вече силно пренаселени райони – като Кан Юнис и Дейр Ал Балах.

Това са страшно пренаселени райони без здравна или санитарна инфраструктура. Затова става дума за извънредна ситуация за общественото здраве, въпреки конфликта, който все още се случва около Рафах.

Видяхме предсрочни избори да бъдат обявени във Великобритания тази седмица. Няма да Ви попитам какво ще стане, но се чудя до каква степен политиката в Газа ще бъде в умовете на гласоподавателите?

Смятам, че ще бъде. Войната в Газа е глобален проблем, а и Европа е доста по-близо географски до Газа, отколкото САЩ. Големи групи хора ще мислят за това. Имаше доста репортажи за това. Има истинско желание за някакво облекчение на цивилните в Газа.

Естествено, има го и ужаса по отношение на това, което се случи в Израел на седми октомври.

Затова смятам, че дебатът за външната политика, който през годините не е имал голямо място в изборите в моята или вашата страна ще бъде засегнат. Естествено, няма да е основният проблем, освен при извънредна ситуация, но ще бъде и трябва да бъде обсъждан.