Пазари Азия, 27 май 2024

Aврил Хонг, Bloomberg Сингапур

13:48 | 27 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Акциите в Азия бяха предимно на зелено днес, подпомогнати от възобновения оптимизъм на Фед за евентуална възможност от намаляване на лихвите тази година.

Това се случва на фона на данните от САЩ от миналата седмица, които показват, че потребителите намаляват очакванията си за инфлацията.

Nikkei се повиши с 0.6%, а ралито на южнокорейския бенчмарк беше с повече от 1%.

Видяхме стабилни печалби в следобедната сесия на Китай и Хонконг, благодарение на данните за повишаване в индустриалните печалби на фона на завръщащия се растеж в износа, както и повишаване на вътрешното търсене.

Допълнителен попътен вятър за китайските акции беше фондът за чипове на стойност много милиарди долари, който китайското правителство стартира, за да подпомогне компаниите в сектора.

По отношение на риска се наблюдават известни притеснения, след като Уеда, гуверньорът на Японската централна банка заяви, че – цитирам – ще се движат внимателно що се отнася до ново застопоряване на прогнозите за инфлацията.

Заместникът му, Учида, също заяви, че – цитирам – края на битката с дефлацията е видим. Това предполага допълнително затягане на монетарната политика.

Трейдърите са подготвят за ускоряване и нормализиране на паричната политика от страна на Японската централна банка.

Йената падна под 157 за долар и остана на това ниво през по-голямата част от сесията. Търгуваха се обаче малки количества, тъй като в САЩ беше неработен ден.

Аврил Хонг, Bloomberg news, Сингапур