Саломе Зурабишвили за новия грузински закон: Това е руска реторика

Саломе Зурабишвили, президент на Грузия

18:47 | 20 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Смятате ли, че този закон все още може да бъде спрян или отменен?

Законът беше спрян и отхвърлен миналата година от същите масови демонстрации и протести от нашите европейски и американски партньори, но отново беше въведен, въпреки обещанието на правителството, че никога няма да направи нещо такова.

Начинът, по който беше въведен и дебатите в парламента, които не позволиха на опозицията дори да присъства, не ме карат да се надявам, че ще го отменят. Честно казано, към този момент вече няма значение дали законът ще бъде отменен, или не, тъй като цялата ситуация е много притеснителна.

Има други закони, които са против препоръките на ЕС, за да можем кандидатстваме за отваряне на преговори за членство. Има цял набор закони, които са против тези препоръки и също така липсват закони, които са нужни в областите, в които се очаква да имаме напредък. Няма какво да се направи.

Третата част е реториката, която е против Запада и Европа, от горе до долу в управляващата партия. От почетния председател Иванишвили, до по-старите лидери – те говорят на един и на същ език.

Те наричат нашите партньори през последните 30 години – които изградиха нашата страна, нашата независимост и развитие – цитирам – агенти, които искат да подчинят държавата, да я дестабилизират и да унищожат правителството. Това е руска реторика. Това е твърдението, което Русия винаги използва...

Госпожо президент, колко притеснение е имало в тези дискусии със САЩ и ЕС и какво значи това за бъдещо членство в ЕС?

Значи, че сме в един много притеснителен момент. Мерките и завоя, които се взимат от властите не водят в тази посока. Затова виждате тези огромни демонстрации от по 200 000 души и вече сме е ден 38 на протести.

Това обяснява, че е голямо притеснение, че можем да загубим този много важен шанс и този шанс може да не се появи в бъдеще. Това ще бъде отговорност на правителството. Има опасения в обществото, има опасения сред нашите партньори, но все още имаме шанс, тъй като предстоят избори през октомври.

Смятам, че след тези демонстрации и ясното изразяване на волята на народа на улицата, сега трябва да имаме ясно изразяване на волята на народа и на изборите, за да потвърдим, че пътят, който искаме да вървим води към Европа и никъде другаде. Ще бъде като референдум.