Ген. Кларк: Путин не иска да се бие в Киев

О.р. ген. Уесли Кларк, бивш главнокомандващ силите на НАТО в Европа

17:30 | 18 април 2024
Обновен: 07:26 | 19 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Какво трябва да направи Украйна, за да събере това финансиране, тази помощ, ако бъде одобрена, да заработи за нея срещу Русия?

Трябва да се одобри. Това е най-важното. Ако днес се приеме законът, повече от тези неща не могат лесно да бъдат превозени със самолет до фронта.

Трябва да бъдат изпратени със самолет, някои неща може да се наложи да се пращат със самолет. Да стигнат до Полша. Да се вкарат там.

Те отчаяно се нуждаят от тях в момента. Украйна се бие упорито. В нищо не мога да ги упрекна. Просто нямат с какво да се защитават.

Те гледат какво направихме със съюзниците си, за да защитим Израел и питат защо не става и при тях. Казват, че не Украйна е нападнала Русия, а тя ги нападна. Без провокация. Питат: не може ли да получим малко повече помощ и подкрепа от нашите приятели и другите демокрации на Запад, които казват, че вярват, че се бием за техните ценности?

Ситуацията е трагична. Трябва да изпратим помощта колкото може по-бързо.

При положение, че ще има някакво забавяне между гласуването и изпращането на помощта в Украйна, Русия ще може ли да се възползва? Путин знае, че идва още помощ. Какво би направил междувременно? Между момента, в който стане ясно, че помощта идва и момента, в който стигне там?

Ще направи всичко възможно да я спре. Сигурно това ще направи. Той развива своите части, напредва. Загубихме около 40км на запад от Бахмут. Със засушаването на сезона, Путин ще се опита да настъпи още повече. Ще премине през речните препятствия на пътя си.

Ще се опита да върви напред и да пробие. Иска да напредва на запад. Дали може да стигне до Киев? Вероятно не. Но да изолира Киев? Определено.

Той не иска да се бие в града. Спря му тока. В момента нямат ток, както ми казаха. Нямат никаква ПВО, останала в района. Така че той ще ги блокира, ще ги замрази или изгори.

Това е много сериозна ситуация, защото става дума за доверието към Америка. Нашата сигурност е поставена пред риск.

Когато казваме на Израел да не отвръща на удара, защото ние ще се погрижим за него, те гледат към Украйна и се питат дали да ни вярват.