Goldman: Има основание за хедж срещу геополитически шокове

Даан Стрюйвен, директор Петролни изследвания, Goldman Sachs

16:00 | 18 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Как е пазарът на опции? Откриваме ли опции към 100 долара или повече? Хеджират ли се залозите за по-скъп петрол?

Миналата седмица, особено в четвъртък и петък имаше много голям скок в търсенето на застраховане на кол опции срещу много чувствителни пикове в цената на петрола.

Мисля, че това помага да обясним защо пазарната реакция на директната атака на Иран срещу Израел бе толкова спокойна.

Може да си провери пазара на опции и ще се види, че тези действия бяха очаквани и доста добре разбрани от участниците на финансовите пазари.

С напредването на годината, особено при някои сезонни фактори, дали пазарното позициониране около тези цени ще се промени значително?

В сезонна перспектива лятото е сезона на силното търсене главно защото е сезона на шофирането в САЩ и Европа и защото в Близкия изток има голямо търсене на енергия за климатиците, поради което горите повече петрол.

Мисля, че третото тримесечие вероятно ще бъде най-силното за търсенето. Позиционирането обаче е по-малко сезонно.

Забелязахме много силен ръст при спекулативното позициониране, увеличение от около 400 млн барела от дъното през декември. Това според мен обяснява голяма част от ралито.

Погледнете фундаментите в последната година. Нивото на видимите глобални запаси остава практически през промяна. Плоско като палачинка. Въпреки много големите колебания при цената на петрола.

Според нас, поради движенията в определения диапазон на фундаментите, с големия свободен капацитет на ОПЕК, след като ОПЕК ви дава дъно, но и таван, заради свободния капацитет, нашата препоръка към клиентите е да са по-предпазливи към горния сегмент на диапазона и дълги позиции при долния.

Един нюанс на това мнение е, че се намираме в много несигурна геополитическа ситуация.

Мисля, че има основание за хедж срещу геополитически шокове – при петрола, но и при златото, остава съществено.