Хънт намекна за фискално събитие през септември

Джереми Хънт, министър на финансите на Великобритания

14:45 | 18 април 2024
Преводач: Петя Кушева

Г-н министър, от Вашата гледна точка се разбира, че отговаряте за фискалната, а не за паричната политика. Така че от фискална гледна точка предположихте, че изборите може да са най-рано през октомври. Трябва ли да очакваме друго потенциално фискално събитие дотогава или всичко, което предстои е ясно преди изборите?

Със сигурност е така. Когато лихвените проценти започнат да падат и хората се почувстват по-уверени, се проявява факторът на доброто настроение. Реалните разполагаеми доходи ще бъдат по-силни в съзнанието на хората в началото на есента, отколкото сега. Хората минаха през много тежък период.

Очевидно решенията за времето на изборите и дали ще имаме избори през октомври са на министър-председателя. Както казах преди, би било възможно да има фискално събитие през септември, но ще решим дали това е правилно, когато наближи момента.

Разбира се, вече сте взели много фискални мерки по отношение на данъчните намаления, включително облекчения за личните данъци. И все пак в анкетите Консервативната партия все още изостава значително от Лейбъристката, с около 20 пункта. Какво друго може да се наложи да се направи, за да се убедят избирателите да оставят Консерваторите на власт? Какво бихте направили?

Бих бил много предпазлив при разглеждането на тези проучвания, защото първо, както можем да видим от предизвикателствата, пред които са изправени действащите правителства, не само в Обединеното кралство, но и в САЩ и Германия, Франция, електоратът премина през тежък период на енергиен шок, висока инфлация и пандемия.

Парламентарните избори са избор за бъдещето. Не е референдум за настроението в момента. Това е в много различно решение в съзнанието на хората.