ОПЕК+ удължи съкращенията до юни

Андрю Джейнс, Bloomberg Сидни

13:30 | 4 март 2024
Преводач: Силвия Грозева

Кое ви направи впечатление в трудната за ОПЕК+ ситуация тази година, докато се опитват да отгатнат пазарната динамика?

Намаленията на производството, които тази година се очаква да са около 2 млн барела на ден бяха удължени до края на юни. Пазарът го очакваше.

Има няколко интересни подробности. Първо, саудитците поемат около половината от това съкращение. Те са под доста натиск да държат високи цените на петрола, защото тази година им е нужна средна цена от около 90 долара, за да си балансират бюджета. Тези изчисления се появиха преди няколко седмици.

Защото имат да строят и футуристични градове, да домакинстват спортни турнири и да плащат големи заплати на топ футболисти. Така че трябва да поработят доста здраво, за да вдигнат цените и да си балансират бюджета.

Другото интересно е че Русия получи специално изключение да решава сама производствените и експортните ограничения според квотите си. И те казаха, че ще се насочат повече към производствените ограничения. Това ще им позволи да изнасят повече, за да финансират войната в Украйна.

Но Русия и някои други производители не изпълняват много точно. Дали в бъдеще ще спазват по-точно изискванията? Как ще се отрази това на по-широкия петролен пазар, особено при удължаване на съкращенията евентуално за по-дълго?

Спазването на решенията винаги е проблем. По-малките членове на ОПЕК+ по принцип не спазват точно.

По-големият въпрос за тях обаче е ръстът на производството извън картела – от двете Америки, особено от САЩ, но и от Бразилия и Гвиана. И макар че цената на петрола пълзи бавно, но стабилно нагоре тази година, това допълнително производство задържа печалбите.

Освен това в цената все още имаме известна близкоизточна премия.

Транспортните разходи скочиха с отклоняването на танкерите - вместо през Червено море и Суецкия канал те трябва да заобикалят Африка.

Тези неща леко тласкат цените нагоре.

Ръстът на производството извън ОПЕК+ ги натиска надолу и прогнозата за търсенето не изглежда толкова добре, особено в Китай.

Всичко това означава, че ще бъде трудно за ОПЕК+ да предизвика повишение на цените. Докато те продължават да правят съкращения, производството от други региони расте. Затова ще загубят пазарен дял, както вече става. Но ще загубят още повече.

Това ще нажежи още повече следващото им заседание през юни, когато ще решават какво ще правят до края на годината. Ще има натиск особено от по-малките членове, които не искат да продължават да съкращават. А в същото време саудитците са под този самоналожен натиск от бюджета.