Колинс от Фед каза, че има методологичен подход към разхлабването

Сюзан Колинс, президент на Фед Бостън

13:37 | 29 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Преди пандемията заплатите растяха значително по-бързо от инфлацията, това е червената линия на графиката. Разликата отразява ръстовете в производителността на труда.

След пандемията ръстът на заплатите първо изостана от цените и това се отрази на покупателната способност на домакинствата, въпреки факта, че производителността продължи да се подобрява.

Затова има място ръстът на заплатите да продължи някакси по-бързо от двата процента цел на инфлацията на Фед плюс ръста на производителността, без непременно това да е инфлационно. А за да настигне някои от предишните ръстове на производителността и цените.

Това е един от многото показатели, които внимателно следим.

Мисля, че там също има добри новини за работниците.

Както казах, оставам реалистичен оптимист. Мисля, че икономиката устойчиво върви по пътя към двата процента цел на инфлацията при здрав трудов пазар.

Икономиката като цяло е в добра форма. Монетарната политика работи добре, след като внимателно анализираме постъпващите данни и прогнозите.

Искам да видя повече доказателства, че продължаваме по тази устойчива траектория. И в духа на прогнозите на членовете на FOMC, вярвам, че ще бъде уместно да започнем да разхлабваме лихвите по-късно през годината.

След това методологичният подход в прогнозата за плавно намаляване на лихвите би трябвало да осигури нужната гъвкавост.