Може ли Гвиана да избегне проклятието на петрола, част 4

Патриша Лея, Bloomberg

11:00 | 2 март 2024
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria

Страната, която най-успешно се спаси от проклятието на петрола, е Норвегия. След като през 1960 в Северно море бяха открити петрол и газ, Норвегия основа суверенен фонд.

С други думи, събра печалбите от петрола и ги инвестира. В момента фондът притежава средно 1.5% от всяка публична компания на света.

Тъй като повечето печалби бяха инвестирани в чужбина, парите не се вляха директно в норвежката икономика. Това спря хиперинфлацията или рязко поскъпване норвежката крона. И когато петролът и газът свършат, страната ще има достатъчно средства, за да си осигури просперитет за поколения занапред.

Може ли тогава Гвиана да използва норвежкия пример? Не точно.

Когато Норвегия откри петрола, тя вече имаше сравнително развита икономика с железници, фабрики и силна образователна система. В голямата картина Гвиана е слаба икономика и досега почти не е инвестирала в подобна инфраструктрура.

"Инвестициите ни създават нови възможности за растеж. Създаваме възможности за развитие на икономиката. Създаваме възможности за по-високо качество на живот за хората", казва президентът на Гвиана Ирфан Али.

Това училище е една от многото обществени сгради, които се строят в Джорджтаун.

Изглежда Гвиана трябва да запази равновесие. Да инвестира в ключова инфраструктура и диверсификация, но с устойчиво темпо.

Президентът твърди, че е наясно с риска: "Ние внимаваме много да не прегреем икономиката. Това не се е случило заради нашата политика", казва той.

Страната има фонд за природните ресурси, но има тревоги около правилата, които го управляват, и в идните години те ще бъдат подложени на изпитание.

"Една от тревогите е самият размер на растежа. Икономиката ни се превръща главно в петролна икономика. Диверсификацията ще е още-по трудна", казва Томас Син, професор по икономика, Гвиански университет.

Но в момента Гвиана е в бум.

"Мисля, че съм благословен, защото винаги има точно място в точния момент. Така че съм благодарен на човека горе", казва Себастиан де Фрейтас, оператор на дистанционна подводница.

Превод Стилиян Василев, част 4/4.