Цената на войната с бандите в Салвадор, част 4

13:00 | 25 февруари 2024
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria

"Напълно наясно сме какво се говори за нас заради предстоящите избори. За несправедливите арести и за смъртните случаи в затворите, които не посочват официален източник, а едни и същи НПО-та", казва Густаво Вилаторо, министър на правосъдието и обществената сигурност на Ел Салвадор:.

"Тогава каква е официалната цифра на жертвите сред арестуваните жители поради тази политика?"

"Вижте, не можете да задавате въпроса така. Престъпници умират във всички затвори или от болести, или от други причини. Важното е да сме сигурни, че нито един от тях не е загинал от ръката на държавен служител. Не мога да Ви дам цифра. Да Ви я дам, означава да захраня тези кръвопийци, които злоупотребяват с много от гражданите по света", казва Густаво Вилаторо.

"Но цифрата ще повиши прозрачността"

"Не, това не е прозрачност, това е храна за тези изнудвачи", казва Вилаторо.

"Movir беше създадена по тази причина – за да защитава най-уязвимите хора. Защото роднините на жертвите не можеха да намерят решение или светлина, която да им покаже пътя. Ние не защитаваме престъпници. Защитаваме хората, които познаваме, и ще докажем, че те са невинни", казва Алфредо Мехия, основател на Movir.

"В Cristosal сме приели около 3600 души, чиито права са били нарушени", казва Рита Монти, директор по въпросите за човешките права, Cristosal.

През 2022 Cristosal публикува доклад, в който обяви, че по време на извънредното положение затворниците в Ел Салвадор са ставали жертви на мъчения, побой, задушване и липса на медицински грижи.

"Препълването на центровете за задържане, съчетано с минималните стандарти за хигиената, храната и достъпът до медицина, на практика ги превръщат в центрове за системно мъчение на пленени хора", казва Рита Монти.

Превод Стилиян Василев. Част 4/5.