Зурабишвили: Грузия няма алтернатива на влизането в ЕС, НАТО, част 2

Саломе Зурабишвили, президент на Грузия

18:00 | 21 февруари 2024
Преводач: Петя Кушева

А какво да кажем за разширяването на НАТО? Какво ще кажете за настоящата ситуация? Мислите ли, че по-близо до НАТО ще сте в по-голяма безопасност?

Разбира се.

Защото случаят с Украйна показва, че това дава повод за война на Путин, на Русия.

Не, не мисля така. Това не е обяснението. Решението на Русия да нахлуе в Украйна е нещо, което са взели сами. Това не беше реакция на събитие. Това беше действие на агресия. Разбира се, има червена линия, зад която са всички членове на НАТО и Путин не смее да я премине. И това е доказвано отново и отново.

И разбира се, за всички страни на постсъветското пространство: Украйна, Грузия и Молдова е ясно е, че в рамките на необходимостта, членството в НАТО е начин да бъдат защитени, все още не знаем друг начин. Разширяването на ЕС върви ръка за ръка с разширяване на НАТО. Това е ориентация, която Грузия е вписала в собствената си конституция.

Но тревожат ли Ви последните коментари на Доналд Тръмп? Ако той стане президент, може ли да отслаби НАТО. Дали в тази ситуация НАТО все още остане правилния път за Грузия?

Разбира се, няма да коментирам американската политика. Това не би било редно. Но мога да кажа, че по същия начин, по който Грузия няма алтернатива освен евроинтеграция и интеграция в НАТО, и САЩ няма алтернатива, освен да остане най-големият съюзник в много силен съюз в бъдеще. Така че съм уверена в това.