Безос продаде акции на Amazon за $2 млрд

Ед Лъдлоу, Bloomberg

12:00 | 13 февруари 2024
Обновен: 12:17 | 13 февруари 2024
Преводач: Мария Попова

Джеф Безос се разтовари от бремето на акции за 2 милиарда долара. Това е първа продажба от 2021 насам. Ед Лъдлоу е тук с подробностите. Това е значителна промяна, но той и преди е продавал, така че май става дума за ликвидация на активи?

Да, но размерът и обхватът са значителни и е трудно да разберем за какво става дума. Трябва да отбележим контекста – в периода на продажбите през 2020 и 2021, Безос раздаде много от акциите като подаръци под формата на благотворителност. На 2 февруари от Amazon казаха, че Безос ще осъществи една по-широка програма за продажби през тази година на около 50 милиона акции на Amazon.

В сряда и четвъртък миналата седмица той е продал 12 милиона акции, на стойност 2 милиарда долара. Така че, предстоят още продажби, а графикът е известен след като Безос го представи на регулаторите през ноември.

Прав сте, че продава за първи път след 2021, а всички продажби се извършват в изключително кратки периоди.

През 2020 и 2021 той продаде акции на стойност 20 милиарда, но ако видите новините на Bloomberg, цените на акциите са се колебаели в рамките на 1% и не е имало психологически удар по старите инвеститори в компанията. Безос се възползва от продължителното поскъпване на акциите с намерението да използва парите предимно за филантропски инициативи.