Албин Курти за официалната валута в Косово, част 1

Албин Курти, министър-председател на Косово

18:00 | 12 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Това разтревожи мнозина от съюзниците ви за последиците. Има критики от САЩ и от ЕС. Вие не искате да се отказвате. Това ли е окончателното решение?

Централната банка на Косово взе това решение. Това е независима държавна агенция, не е решение на правителството. Не беше взето през януари тази година, а през декември миналата.

Подготовката тече и всичко върви гладко. Точно заради успеха на подготовката за новата регулация Белград започна да бие тревога с цел да предизвика етническо насилие.

Преминахме от номерата на колите от времето на Милошевич, които започваха с КМ към новите, RKS и ще го направим отново.

Тревожното е, че зависите от много хора в ЕС и САЩ, а те го възприеха като провокация. Те казват, че вие потискате малцинството в Северно Косово. Определено може да се обадите на централната банка и да им кажете, че политически това не е добре, нека спрем.

Не можем да го направим, защото сме демократична република. Независимите държавни агенции не са подчинени на правителството.

Затова ще направим плавен преход. Ще направим гореща линия, на която сърбите могат да се обаждат и да се оплакват, ако според тях нещо не е наред. Но не можем да спрем това решение.

Те искат още време и ние им го даваме. Дори сега нашите европейски и американски партньори казват, че регулацията е законна, защото е насочена срещу финансирането на терористични организации и незаконна дейност.

Не бива да се колебаем от абсолютното прилагане. Това ще направим през този месец февруари.