Харвард печели милиарди от дарения, а почти не плаща данъци, част 1

Нир Кайсар, колумнист на Bloomberg Opinion и мениджър на портфолиа към Unison Advisers:

09:00 | 9 декември 2023
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria

Представете си че всяка година печелите милиарди без да плащате никакви данъци. Не говоря за големите щатски корпорации. Говоря за образование: елитните университети като Харвард и MIT, които печелят колкото Nike, Netflix или BlackRock.

И които прибират почти всичко.

Те трябва да плащат данъци като всички други, и има все повече призиви за това.

През март депутатите от Демократичната партия в Кънектикът предложиха закон, който ще позволи на местните власти да облагат даренията на частни университети в техните избирателни райони.

И не само демократите – сенатор Том Котън от Арканзас също призовава за облагане на елитните университети. Дори Доналд Тръмп обеща да обложи даренията за големите частни университети, за да финансира безплатен университет, ако бъде избран за президент.

Няма причина най-богатите университети да получават данъчни облекчения.

Харвард има най-много – над 53 млрд. долара. Йейл, Принстън, MIT и Станфорд също са събрали дарения от порядъка на 30 млрд. долара – или още повече – което е повече от икономиките на над 100 държави. Над пазарните оценки на 95% от публичните дружества в света.

Замислете се за секунда. Нито известните професори, нито лъскавите кампуси – нито това, че техните дипломанти управляват страната – правят тези университети елитни. Всичко е заради голямата купчина пари.

Това са състояния, натрупани с данъчни облекчения.

Ако се съмнявате, просто погледнете коя да е университетска класация. Ще видите, че най-добрите вузове са и най-богатите.

И как университетите са събрали такова богатство?

Едно обяснение е времето. Най-богатите училища обикновено са и най-старите, тоест те са имали повече време да събират дарения и да трупат пари. Харвард, например, е с преднина от почти 400 години.

Това е и обичайната история как богатите стават по-богати.

И ако ще трупате пари, от голям плюс е да не плащате данъци.

Погледнете го така: фондът на Харвард расте със средно 11% на година вече половин век. С това темпо, парите им се удвояват почти всеки 6 и половина години. Но ако Харвард плащаше данъци както всички фирми в неговия щат, би му отнело поне 9 години, за да удвои парите си.

Това може и да не ви звучи като голяма разлика, но тя се натрупва с десетилетията – и може да достигне до милиарди долари.