Коренното население на Австралия иска правото си върху водата, част 1

13:00 | 25 ноември 2023
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria

Предупреждаваме зрителите-коренни жители на Австралия или островите Торес, че настоящето видео може да съдържа гласове и изображения на починали хора.

"Коренните жители познават по звуците на природата. Ние познаваме по буболечката, която пълзи по дървото дали ще има голям дъжд или голямо наводнение. Знаем, че когато кенгурата не раждат бебета, ще бъде много сухо", казва Брус Шилингсуърт, старейшина на Будиджти-Муравай. "Знаем реките си, знаем природата си, знаем как се движи великия кръговрат на живота".

От островите на брега на Австралия до труднодостъпните места във вътрешността вече десетки хиляди години местните жители са тясно свързани с природата.

Ние потеглихме, за да се срещнем с традиционните собственици на земята, които се борят, за да си върнат правата над един от най-ценните ресурси на планетата: водата.

"Яма. Името ми е Брус Шилингсуърт. Традиционното ми име е Мундагада. Мундагада значи дъгоцветна змия. Ние сме тук, край реката – река Дарлинг – прекрасна река", казва Брус. "Когато отиваме за церемонии на други места, смесваме водата с цветната пръст – с калта, която идва от реката – и рисуваме по лицата си. Това е знак на уважение към Майката Земя и това, което тя ни дава".

Брус Шилингсуърт нарича себе си „воин на водата“ и е един от милиона коренни жители на Австралия и островите Торес. Те са най-бедната и най-онеправданата група жители на континента.

Старейшините, към които принадлежи и Брус, твърдят, че могат да управляват реките по-добре и да намалят ефекта на промяната на климата, но нямат почти никакви права над водата.