ОПЕК+ ще заседава на фона на тревога за предлагането, част 2

Кристоф Рюл, старши изследовател, CGEP Columbia University

17:56 | 21 ноември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Каква е възможността за използването на част от предлагането на енергия в региона като оръжие? Вместо да служи на интересите на хората в тази част на света. Дали се натрупва риск с продължаващия конфликт?

Има риск, но е малък. В момента в Близкия изток горят доста пожари, не само в Газа. Имаме проблеми и в Либия, и в други страни. Като цяло обаче няма особен интерес от никого, най-малкото от страна на правителствата да проблемите да ескалират в регионален конфликт.

Рисковата премия върху петрола е пословично трудна за прецизиране и изразяване в цифри. Но ако имаше такава, според нас тя щеше да намалява.

Разбира се, не бива да се забравя още една рискова премия, която светът трябва да поеме. Разликата между руските цени и цената, на която може да се продаде. Този диференциал също намаля.

След 7 октомври 2023г. рисковата премия бе изненадващо ниска и продължава да спада. Основната причина не е само защото няма пожар в целия Близък изток, но и защото не може да се оценява рисковата премия изолирано от свободния капацитет. А имаме огромен свободен капацитет след тези съкращения в производството на ОПЕК.

Това я прави управляема.

Цената на Уралс, който Русия използва за своя петрол отиде на 60 долара за барел. Доколко сте уверен да прогнозирате диапазона на цената за 2024г? Кажете за първото полугодие.

Ако няма други интервенции, суровият петрол ще бъде в долния сегмент на 70-те долара, защото ще има излишък на предлагане.

Ако някой ще превръща петрола в оръжие в тази ситуация, това ще бъде Русия и то само ако сериозно закъса по военната част.

Но страните от Близкия изток искат да се модернизират, имат нужда от пари и да реформират икономиките си. Русия определено има нужда от пари, за да поддържа бюджета си по време на войната в Украйна.

Така че ОПЕК+ като организация има огромната мотивация да направи нещо.

И накрая смятам, че ще го направят.

Освен това имат вътрешен проблем – несъответствието в ОАЕ между капацитет и производство с 4,5 млн барела на ден официално производство и по квота 3 млн. Те имат най-голяма разлика от всички останали.