Самърс очаква 20-25% шанс за рецесия за първото полугодие, част 1

Лорънс Самърс, бивш министър на финансите на САЩ

12:00 | 21 ноември 2023
Обновен: 12:49 | 21 ноември 2023
Преводач: Мария Попова

Повече от седмица Уолстрийт обсъжда данните за инфлацията в САЩ и мнозина са почти готови да обявят победа над инфлацията. Прибързват ли?

Данните бяха добри, по-добри от това, което аз очаквах, по-добри от очакванията на много хора. Смятам, че ходът на инфлацията е по-благоприятен отколкото предвиждах през последната година. Много си мислих за това и според мен има два или три фактора, които трябва да подчертая. Първият е, че политиката беше много по-рестриктивна отколкото очаквахме през юли 2022, пазарите приписваха под 10% вероятност за затягане на политиката каквото имаме в момента.

Засилените ограничения в политиката доведоха до по-добри резултати по отношение на инфлацията. Това не означава, че опасенията около инфлацията са били безпочвени, а че тези опасения са били приети сериозно и това е добре. Това е единият важен аспект.

Убеден съм, че предвид силната икономика изненадата от случващото се с инфлацията е още по-голяма. А това, отчасти се дължи на преходни фактори, преходни фактори като трудностите в снабдителните вериги, които днес ги няма и това тласка инфлацията надолу.

Но смятам, че има известна прибързаност в обявяването на победа и не съм сигурен, че инфлацията през следващите две години ще бъде толкова благоприятна, колкото очакват пазарите, особено в светлината на геополитическите рискове около петрола и някои други суровини.

Предстои да видим дали наистина ще можем да достигнем 2% толкова лесно, колкото си представят мнозина. Това е друг аспект на ситуацията.

Третото, което трябва да спомена е, че нямаме напълно ясен поглед върху това къде се намира икономиката в настоящия момент и накъде върви. Все още си мисля, че мекото приземяване е трудно за постигане и то все още отсъства от моите прогнози, въпреки че признавам, че изглежда по-вероятно днес отколкото преди 6 или 12 месеца.