Шерер от Airbus: Има индустриална инерция от пандемията

Кристиан Шерер, търговски директор на Airbus

20:00 | 20 ноември 2023
Преводач: Силвия Грозева

В момента светът изпитва големи геополитически напрежения. Имаме голяма несигурност, включително икономическа. Лихвите растат, икономиките се забавят, но това не се усеща на това авиосалон. Огромни поръчки навсякъде. Защо няма връзка?

Не бих казал, че няма връзка. Поръчка на авиосалон – това е ясно – винаги се преувеличава, защото е авиошоу. Виждате, че само тази година има доста поръчки и при нас. Имаше преди салона, по време на авиосалона, ще има и след него. Не е нищо изключително, няма пик или друго. Това е част от феномена..

Обаче продължава от известно време.. В момента събирате поръчките. Както казвате, на прага сте на много голяма поръчка от Turkish Airlines. Огромна. Много широкофюзелажни и още повече тяснофюзелажни. Този момент отразява състоянието на нещата. Все едно търсенето на клиентите остава още много силно. Индустрията е много силна. Те гледаха какво стана с широкофюзелажните и ги продадоха. Сега искат да си запазят място на опашката. Какво води това търсене? Кое дава такава увереност на индустрията?

Вероятно фактът, че явно сме в ситуация на недостатъчно предлагане играе роля. Има голяма надпревара за доставки. Никой не иска да изтърве влака. Само преди няколко години, в пандемията, нас, производителите, ни накараха да свием производството с почти 50%.

Отнема време. Има много индустриална инерция, която трябва да се преодолее, за да се създаде нова система, способна да произвежда много широкофюзелажни самолети.

Те не излизат по много. Затова никой не иска да изпусне момента.